Logo BNM Uitgevers

Geen artikelen.

BNM uitgevers:
Museumwerk op maat!

BnM uitgevers is een uitgeverij die zich specialiseert in de merchandising van tentoonstellingen en kunst en alle uitgaven, publicaties en producties die daarmee te maken hebben.

Voor alle bestellingen brengen wij € 2,50 portokosten in rekening

Meer lezen over BnM Uitgevers
Klik om te vergroten
Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten

Nijmegen '44 - '45

€ 13,50

Aangrijpend verslag van een frontstad onder vuur. 

Op zondag 17 september 1944 begon de grootste luchtlandingsoperatie uit de wereldgeschiedenis, waarbij Nijmegen, Eindhoven en Arnhem veroverd moesten worden. Maar Arnhem was een brug te ver en de zes maanden daaropvolgend zou Nijmegen als vooruitgeschoven bruggenhoofd spil en draaipunt worden in de oorlog aan het westfront. Historische tijden dus. Aan het turbulente begin van deze periode nam in Nijmegen een tienermeisje haar pen ter hand. Trees Schretlen is haar naam. Zij pakte haar schoolagenda, eigenlijk bedoeld om binnenkort haar eerste huiswerk in te zetten, en schreef op de eerste dag van haar dagboek uitbundig: “De strijd om Nijmegen is begonnen!”. Vanaf 18 september 1944 tot en met half februari 1945 doet Trees dagelijks en met een zeer goed gevoel voor de realiteit, verslag van de verschrikkingen van de belegering van Nijmegen.

Aantal :

  • Uitgebreide omschrijving
  • Extra informatie
  • Wellicht ook interessant

Zoals elk jaar maakt Trees in een soort kasboek van haar vader een schoolagenda voor het nieuwe schooljaar. Als ze in de zomer van 1944 haar voorbereidingen treft om in september weer naar school te gaan kan ze op dat moment niet vermoeden dat zij de agenda niet voor school nodig zal hebben. In een heftige strijd van 17 tot en met 20 september 1944 wordt Nijmegen bevrijd door de geallieerden. Doordat de slag om de brug bij Arnhem op een ramzalige wijze door de geallieerden wordt verloren, stagneert de geallieerde opmars en ontstaat er een front rondom Nijmegen. Maandenlang ligt Nijmegen onder Duits vuur. Vanaf 18 september gebruikt Trees haar schoolagenda als dagboek en doet ze dagelijks verslag van de gruwelijkheden als gevolg van de vele beschietingen. Tegelijkertijd doet Trees verslag van het dagelijkse leven dat natuurlijk ook voortgaat. Met behulp van allerlei materiaal: militaire insignes, snoeppapiertjes, uitnodigingen van de geallieerde soldaten voor feesten, krantenartikelen, maar ook tekeningetjes illustreert Trees het dagboek. 

Afmeting : 16,5 x 21,0
ISBN Nummer : 978 90 8947 067 6
Taal : Nederlands
Aantal pagina's : 96 + 32 pagina's transcri
Illustraties : geheel geïllustreerd
Uitvoering : genaaid gebonden
Organisatie : In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek
Bijzonderheden : Verschijnt in facsimile vorm met los ervan het transcript